Mashhad [1] - Världens största moské

Mashhad [1] - Världens största moské

Om Iran är som mitt andra hemland så är Mashhad som min andra hemstad. Mashhad är Irans näst största stad efter Teheran med cirka 3,5 miljoner invånare. Många västerländska turister väljer dock bort staden vid ett besök i Iran då den ligger lite avlägset uppe i Irans nordöstra del med cirka 200km till Turkmenistan och Afganistan. De flesta västerländska turister som kommer hit är mest troligt på genomresa österut på väg mot Turkmenistans huvudstad Asjchabad eller tvärt om. Lite tråkigt då stan har en hel del att erbjuda turister enligt mig. Staden är även mer van med turister än många andra städer i Iran då Mashhad årligen har 20 miljoner shia-muslimska pilgrimmer på besök till Imam Rezas helgedom. 

Bild: Imam Reza shrine, farsnews.ir, 170610, Wikimedia Commons
 
Imam Reza shrine vilket moskékomplexet också kallas täcker en yta på hela 600 000m2 vilket gör den till den största moskén i världen areamässigt.
Här ligger den åttonde shiaimamen och ättlingen till den islamiske profeten Muhammed begravd i salen under den gyllene kupolen.
 
Bild: Imam Reza shrine, eget material
 
Att gå förbi och ta på helgedomen är en ritual många gör när de är i moskén om det är möjligt. Det är svårt att föreställa sig hur vackert det är där inne med all mosaik, guld, speglar och ljuskronor om man inte har varit där.
 
Bild: Imam Reza shrine, bönesal, eget material
  
För att komma in på området måste man gå genom en säkerhetskontroll. Män och kvinnor har separata entréer. Inne i komplexet gäller även extra strikt klädkod där kvinnor måste bära chador. 
 
Bild: Imam Reza shrine, förgyllt valv, eget material
 
Ett besök i moskékomplexet är enligt mig ett måste när man besöker Mashhad.
Ni är välkomna att kommentera eller ställa frågor här nedan i kommentarsfältet.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar